Miksi valita open source ohjelmisto?

Open source eli avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat käyttäjälleen ilmaisia ja niitä löytyy lähes jokaiseen tarpeeseen aina toimisto-ohjelmista peleihin saakka. Luultavasti tunnetuin avoimen lähdekoodin ohjelma on Open Office -toimisto-ohjelmisto eli nykyinen Libre Office. Se korvaa useimmissa tarpeissa Microsoft Officen täysin - ainoastaan joidenkin erityistarpeiden kanssa voi olla hankalampaa. Open Office sisältää kuitenkin joitakin ominaisuuksia, joita ei Microsoftin tuotteessa ole suoraan mukana. Esimerkiksi tiedostojen muuntaminen pdf-muotoon.

Avoimen lähdekoodien suurimpana etuna voidaan pitää ilmaisuutta, kaupallisten ohjelmien lisenssien ostaminen tarkoiittaa lisäkustannuksia. Tämä pätee varsinkin sellaisissa ohjelmistoissa, joiden käyttöaste jää pieneksi suhteessa käytettyyn työaikaan.

Myös tietoturva on monissa tapauksissa parempi kuin kaupallisissa ohjelmistoissa. Avoimen lähdekoodin perusideana on, että kuka tahansa pystyy tekemään korjauksia tuotteeseen, suurissa ohjelmistoissa tämä tarkoittaa sitä että mahdolliset tietoturva-aukot korjataan aiemmin kuin yksittäisen yrityksen ylläpitämässä tuotteessa. Tietyllä tapaa myös kehityksen jatkuvuutta voidaan pitää tietoturvana - esimerkkinä Oraclen ostama Open Officen avoimen lähdekoodin kehitys jatkuu Libre Officen nimellä. Kaupallisen ohjelmiston kanssa kehitystyö päättyy jos projekti päätetään lopettaa.